Inici
Qui som?
El nostre bloc
Els castells
Comentaris
Diccionari
Documents
Recomanem
Viquipèdia
Altres enllaços

 

Castells a la premsa durant 2022

 

Al maig de 2022 va aparèixer el número 287 de la revista Descobrir, amb la portada i un article especial dedicat als castells de l'Anoia.

L’actual Anoia va esdevenir, al segle XIII, el tauler d’una partida d’escacs a quatre bandes. Els Claramunt senyorejaven el centre i al sud de la comarca, els Cardona ja estenien les seves urpes sobre Òdena i Castellolí, Jaume I tenia possessions a Piera i Cabrera i l’Església vetllava pels seus interessos a Igualada. No hi van faltar pactes, traïcions, crims i gestos d’audàcia que es poden descobrir a les fortaleses.

Text: Pepa Mañé Vall de Vilaramó

 

En el numero 180 de juliol 2022, la revista comercal i mensual El Llobregat ha publicat en les seves planes 8 i 9 un article sobre el castell d'Eramprunyà, on s'explica que en les excavacions fetes al lloc certifiquen que el castell es va construir sobre runes de l'edat del Bonze.

Les restes de ceràmica trobades al sector oest confirmen que la fortalesa va ser un poblat primitiu 1.500 anys abans de Crist. Fins ara, els historiadors creien que l'origen del castell era un assentament ibèric que va existír entre els segles VI al I a.C.

Podeu veure l'article o bé tota la revista clicant sobre la fotografia de la portada

 

Castells a la premsa durant 2021

 

Una campanya d’arqueologia ha tret a la llum tota la planta baixa, amb la distribució interior, d'una torre i un contrefort circular del castell medieval del Brull (Osona). Es tracta d’un monument d'entre el segle XII i el XV catalogat Bé Cultural d'Interès Nacional que es troba en estat ruinós. Fins fa pocs mesos només es podia veure parcialment una torre i un tros del pany de mur que es va consolidar el 1998.

 

L'Ajuntament de Sant Cugat compra la masia i els terrenys de la finca de la Torre Negra amb el vot a favor de totes les formacions polítiques menys l'abstenció de CS. El ple de desembre de 2021 ha acabat de donar llum verda a l'oferta dels 2,8 milions d'euros que els propietaris, la família Rabadà, van proposar al consistori perquè l'immoble històric passés a mans de l'administració local.

Castells a la Premsa Digital
 
RECORDEU que el diari ARA en la seva edicio digital, té una plana amb la relació dels 10 castells catalans que han considerat els mes importants i que han publicat aquest passat estiu en la seva edició paper.

Els podeu veure i llegir en l'enllaç: Catalunya terra de castells

Proposta Daliniana pel castell de Quermançó
Dali a Quermanço+  

El diari de La Vanguardia en la seva edició de Girona, ha publicat recentment la notícia:

Nou impuls per fer realitat el somni inacabat de Dalí en un castell

Video de l'Orgue de la Tramuntana

RECOMANEM
castells al mac  

Exposició Temporal L'ESPLENDOR DELS CASTELLS MEDIEVALS CATALANS s'ha allargat fins al 2 de juny d'enguany

Es pot veure al Museu d'Arqueologia de Catalunya, a la seu de Barcelona (passeig de Santa Madrona 39-41, parc de Montjuic)

PDF del catàleg

Sortim a la premsa escrita i digital
ARA  
CastellsCatalans ha estat mencionat en el reportatge que sobre els castells de Catalunya ha publicat el diari ARA el passat 30 de novembre de 2018, amb el títol de: Catalunya, terra de castells

PDF de l'article

Seguim recomanant -molt especialment- el vídeo del castell de BURRIAC que ha penjat a internet el seu autor Josep Maria Rovira Joan

Burriac

El desembre del 2016 varem fer el nostre castell número 300
prova  

 

A finals del 2016, el grup de CastellsCatalans, vam assolir la fita dels 300 castells, torres i cases fortes visitades des que vàrem començar fa més de 10 anys, fent la tasca de visitar, documentar, fotografiar, pujar al web i a la Viquipèdia, tota aquesta informació per posar-la a l'abast de les persones interessades en aquestes construccions, testimoni de part del nostre passat.

mon
Completant la notícia que ja fa temps vàrem publicar sobre

Ha aparegut una notícia en la revista TimeOut en la que ens informa de l'existència d'una App, que es diu també Anoia, terra de Castells, en la quel podeu trobar les visites dels castells de l'Anoia i recomanacions d'on allotjar-vos, menjar i contactes. Us ho podeu baixar tant des del Apple Store com des de Google Play

Sant Miquel

Segons publiquen La Vanguardia, l'ARA, el Punt-Avui, Diari de Girona, CadenaSer i altres mitjans catalans:

El castell de Sant Miquel serà compartit entre els municipis de Girona i Celrà, acabant així amb el litigi históric

 

Castells Emporda

Calendari 2016 de Visites guiades medievals de l'Empordà

Els consells comarcals de l'Alt i el Baix Empordà, amb el suport de l’associació Empordà Turisme i la Comissió Turística del Baix Empordà, han editat un calendari on s'inclouen un total de 44 propostes de visites guiades als espais medievals de les dues comarques i que s'ofereixen al llarg dels mesos d'estiu i fins ben entrada la tardor.

Aquí l'enllaç amb la nota de premsa: http://www.altemporda.org/portal/component/content/article/189-noticies/2195-els-consells-comarcal-editen-un-calendari-amb-les-visites-guiades-als-espais-medievals-de-l-emporda?Itemid=490

Us podeu baixar el calendari digitalment:

http://www.empordaturisme.com/Agenda/Visites-336/Espais_Medievals_de_lEmporda-1742.htm

andorra

Polèmica a Andorra: Adéu al castell?

Molines Patrimonis, que ha realitzat des de 2007 un esforç ingent i exemplar, acompanyat en tot moment pel Govern i pel Comú d’Andorra la Vella, mereix que el jaciment sigui considerat com el que és: una veritable joia patrimonial

Des de fa un temps semblaria que es vol despatxar amb una certa urgència la hipòtesi que les restes del jaciment de la Roureda de la Margineda siguin les del castell de Sant Vicenç, per privilegiar la de que ens trobem davant d’un simple "veïnat, barri o suburbi" de la població de Santa Coloma

Llegiu la notícia sencera del Araandorra

castell

Castell de Cervelló

Un cop acabada la Primera Fase de la recuperació de les ruïnes del castell de Cervelló, l’Ajuntament n’ha dignificat l’espai posant-hi els corresponents cartells explicatius, les escales d’accés i les baranes de protecció per al visitant.

En aquests moments, i mentre no comenci una hipotètica Segona Fase, el monument és obert al visitant interessat, amb una bona zona d’aparcament a peu de la carretera BV-2007 que hi mena.

noticies

Calendari de visites guiades medievals de l'Empordà

El Consell Comarcal de l'Alt i el Baix Empordà us conviden a fer difusió i a gaudir del Calendari de visites guiades medievals de l'Empordà. És la primera vegada que es realitza un calendari d'aquesta temàtica i pretén ajudar a donar a conèixer el ric patrimoni medieval de les nostres comarques, posant  especial èmfasi a permetre la visita comentada a llocs que no compten amb una infraestructura de visita habitual. En aquesta proposta hi han participat, a part dels consells, 34 ajuntaments (18 de l'Alt Empordà i 16 del Baix Empordà), i el Departament de Cultura, que han permès l'organització de 35 visites guiades de juliol a novembre de 2015.

Enllaç: Visites guiades medievals:
Dossier de patrimoni de l'Alt Empordà :http://www.empordaturisme.com/data/public/files/muse.pdf

AODL- Impulsar l'Estratègia de valorització dels recursos territorials de l'Empordà - Exp. G-020/13-01
Àrea de Turisme- Consell Comarcal de l'Alt Empordà
C/ Clerch i Nicolau, 2E-  Figueres Tel. 972 514431

noticies

Troben noves pintures a les parets del Castell de Cubelles

Les obres a la planta noble del Castell han posat al descobert noves pintures de gran valor històric i artístic que se sumen a les ja trobades anteriorment a la part superior de l’edifici.
Els treballs de neteja de les parets han permès descobrir la figura d’un cavaller a sobre d’un cavall (de mida real), molts dibuixos arquitectònics com si de plànols es tractés i també marques que compten els dies simulant un calendari. Llegiu la noticia sencera al Diari de Vilanova del 8 juny de 2015


Tavascan
Excavacions al Castell de Tavascàn - Lladorre

Dins el cicle de conferències que organitza Tribuna d’Arqueologia 2014-2015 al Palau Marc, Rambla de Santa Mònica,8 a les 19 hores del dia 25 de març, n’hi ha una que pot interessar a tots els Amics dels Castells

mon
Seguim recomenant la revista El Món Medieval

L'Editorial GRAM ha tirat endavant un projecte com EL MÓN MEDIEVAL, una revista que, en el nostre idioma, ens farà reviure el passat, tocarà d’esquitllada el present i obviarà, per incert, el futur.

Mes informació al web d'Editorial GRAM

Campanya arqueològica al castell de Tàrrega
Durant les escavacions que s'estan fent al castell de Tàrrega s'han descobert sitges medievals i ibèriques. En un període que esperem que no s'allargui en el temps, hi ha previst convertir-lo en un espai d'oci i per a ús cultural-

Més informació a El PuntAvui del 18 de novembre de 2014
new Rocabruna TRIBUNA D'ARQUEOLOGIA 2014-2015
Intervencions arqueològiques al castell de Rocabruna 2007-2014
La conferència es farà el 17 de desembre a la Sala d'Actes del Palau Marc, Rambla de Santa Mònica, 8 a les 17 hores.

El castell de Rocabruna és objecte d'un projecte de consolidació des del 2006 per part de la Diputació de Girona. Actualment el recinte sobirà es troba consolidat i s'està executant la sala de ponent del recinte jussà. Entre el material arqueològic trobat destaca l'armament tant ofensiu com defensiu.
Més informació al pdf Rocabruna
Domus Templi
Ruta de castells Templers: Domus Templi
El Consorci de la Ruta del Temple, integrat pels ajuntaments de Montsó, Lleida, Miravet, Tortosa i Peníscola com promotors de la iniciativa per desenvolupar i gestionar la Ruta del Temple, Domus Templi projecte de promoció i desenvolupament turístic i cultural.

Segons informa El PuntAvui del 8 de setembre 2014
Domus Templi Rehabilitaran el castell de Sant Esteve
Es troba en un promontori entre la Fosca i la platja de s'Alguer.
Es volen consolidar els murs existents, reparar els accessos i sanejar l'entorn, un projecte del programa Romànic Obert. Les obres començaran després de l’estiu, s'allargaran quatre mesos i costaran 110.000 euros.
Segons informa El PuntAvui del 16 d'agost 2014

castell mur El castell de Mur recuperarà el seu interior
El Castell de Mur (Pallars Jussà) recuperarà la seva esplendor interior amb unes obres de reconstrucció de les tres plantes interiors, ara desaparegudes. Els serveis d'enginyeria i arquitectura de la Diputació de Lleida han redactat el projecte, que s'ha presentat aquest diumenge a la festa de l'Aplec de Mur, on cada any els pobles de l'entorn de la fortalesa recorden el seu vassallatge al comte Arnau Mir de Tost. El president de la Diputació, Joan Reñé, ha explicat que el projecte tindrà un cost de mig milió d'euros i que ara l'Ajuntament de Castell de Mur haurà de treballar el finançament per fer-lo realitat. A banda dels Plans d'Obres de la Diputació també es pensa en l'1% Cultural de Foment. Informació: www.elpuntavui.cat

castell de Lleida Castell del Rei de Lleida
El diari EL PUNT AVUI ha començat a difondre informació sobre els nostres castells, afegint-se així a altres diaris que ja ho vénen fent com ha estat el cas de La Vanguardia. No són periodicitats que puguem confirmar, però no deixen de tenir un interès pel món cultural relacionat amb els nostres castells. En aquest cas la informació és sobre el castell del Rei de Lleida, també conegut com la Suda de Lleida.
Informació del diari

Castell d'Aguilà El castell de Castellar d'Aguilar
En el seu desig de millorar l'oferta de turisme i cultura, l'Ajuntament d'Aguilar de Segarra està difonent diverses activitats culturals d'interès del seu municipi d'entre les quals destaca la visita al castell de Castellar situat en un altiu turó als entorns del terme municipal. El castell ha gaudit d'una important reforma que mereix una visita. Informació apareguda al diari ARA

Sant Martí de Tous
L'Ajuntament de Sant Martí de Tous ens ha informat que el castell del poble, de notable factura i molt bon estat, l'obren per a visites només una vegada l'any coincidint amb la Festa Major d'hivern del poble que s'escau els dies 8,9 i 10 d'aquest mes de novembre.

El castell d'Ascó ja és propietat del poble
El castell d'Ascó, fins ara de propietat privada, ja és de propietat pública en haver-lo adquirit l'Ajuntament d'Ascó per 154.000 euros. L'alcalde Rafael Vidal confia que a partir d'ara ja serà possible realitzar les obres de consolidació de les restes, que eren tan necessàries per evitar el seu enrunament.
Notícia apareguda al diari AVUI aquest mes de març de 2013.

Visita teatralitzada a la torre de Benviure
Cada primer diumenge de mes, d'11.30 a 13.30 h, a la torre de Benviure de Sant Boi de Llobregat es pot visitar la torre i el jaciment medieval mitjançant una visita teatralitzada en la que ens acompanya el soldat que duu per nom Roc de Benviure .
Accés a la informació

Restauració del castell de Mejanell
El 17 de febrer es van obrir al públic les portes del castell de Mejanell (la Segarra). Es tracta d'un element del patrimoni arquitectònic de la Segarra que ha estat recentment restaurat gràcies a la iniciativa del grup segarrenc Camins de Sikarra. per poder visitar-lo cal fer-ho a través del telèfon 610421113, demanant per la Srta. Rosa. Informació extreta del diari AVUI del 15/2/2013.

Visites guiades al castell de Siurana
L'Ajuntament de Cornudella de Montsant ha posat en marxa per primera vegada les visites guiades al castell musulmà de Siurana, una de les fortaleses militars més rellevants de les comarques de Tarragona i el darrer reducte musulmà que hi va haver a Catalunya durant la Reconquesta. Més informació

Evitar la venda del castell de Canyelles
L'Ajuntament de Canyelles (Garraf) està disposat a fer tot el possible per evitar que els actuals propietaris del castell de Canyelles el venguin. Una immobilària l'ha posat a la venda per 4 milions d'euros bo i reconeixent que caldrà fer una sèrie d'obres de reparació i consolidació. L'Ajuntament està disposat a esmerçar diners en la seva reparació i voldria encabir-hi en ell el Museu del Foc de Catalunya. La venda podria fer que es vengués una part molt important del patrimoni tant del poble com de la comarca del Garraf. La notícia
El castell de Vilassar visitable per uns dies
Després molt de temps tancat al públic, el propietari del castell de Vilassar de Dalt va permetre que es pugués visitar el darrer mes de juliol gràcies a un conveni firmat entre l'Ajuntament de Vilassar i el propietari, el qual permetrà no solament l'accés al castell en visites concertades sinó també la possibilitat d'accedir a l'arxiu documental que sens dubte facilitarà la tasca dels historiadors. Amb tot, el propietari segueix sense donar facilitats per visitar-lo els 11 dies previstos en el conveni. Esperem que l'any 2012 el puguem visitar. La notícia
Recuperació dels castells del Gaià
Josep Santesmases ens comenta al PUNT/AVUI del 15 de març de 2012 la importància de la recuperació dels castells del Gaià durant els darrers anys. Ha estat fruit de diverses iniciatives i ajuts que permeten que actualment puguem gaudir d'un força bon estat de la important frontera castellera que es va edificar resseguint el riu Gaià. La notícia
Imatges de dos dels castells de la Marca del Gaià. A l'esquerra el del Catllar i a la dreta el de Santa Perpètua de Gaià.